Werkgeheugen

Wat is dat?

Werkgeheugen is het vermogen om gedurende een korte periode bewust informatie in je hersenen op te slaan, terwijl je deze informatie actief bewerkt.
Je gebruikt je werkgeheugen bijvoorbeeld bij het uitrekenen van een rekensom of het uitvoeren van een zojuist gegeven opdracht. Het gaat er dus niet alleen om dat je gegeven informatie kunt onthouden (korte of lange termijn geheugen), maar ook actief kunt gebruiken (werkgeheugen). Maar als je werkgeheugen niet optimaal inzetbaar is, is het moeilijk om de gegeven informatie te kunnen onthouden, laat staan het vervolgens actief te gebruiken. Je ziet dit bijvoorbeeld als je een kind een meervoudige opdracht geeft (ga naar de gang, haal je brooddoos uit je tas, kom terug in de klas) en die voert de opdracht deels of niet uit. Je ziet vaak dat het kind wel naar de gang gaat, daar vervolgens aan de praat raakt met iemand anders en daardoor niet meer weet wat de rest van de gegeven opdracht is. Het kind komt vrolijk pratend terug de klas in zonder brooddoos.

Een kind, adolescent of volwassene met een zwak werkgeheugen komen vaak wat chaotisch over, zijn snel afgeleid en heeft moeite om zich op een gegeven taak te concentreren.

De hersenen zijn trainbaar. Zie het brein als een grote spier die je met oefenen kunt versterken, net als het doen van krachttraining in de sportschool om de spieren in je lichaam te verbeteren. De Cogmed Werkgeheugen Training is de krachttraining voor je werkgeheugen!

Sterke Begeleiding Cogmed coaching

 

Bekijk de werkgeheugen checklist die is opgesteld door Pearson om een eerste indruk te krijgen of jouw kind of een kind in jouw groep mogelijk werkgeheugenproblemen heeft.

Bekijk checklist

Cogmed coaching

Coaching bij het verbeteren van je werkgeheugen

Cogmed werkgeheugen training is een wetenschappelijk bewezen methode waarmee kinderen, adolescenten en volwassenen geholpen kunnen worden om hun werkgeheugen en concentratie te verbeteren.

Het trainingsprogramma is een computerprogramma waar meerdere keren per week mee gewerkt moet worden, meerdere weken achter elkaar. Het programma past zich aan aan het niveau van het kind of de volwassene en zoekt steeds de uiterste mogelijkheden van het werkgeheugen. Dit maakt het een intensief programma waar rekening gehouden dient te worden met een mate van frustratie omdat de persoon steeds iets verder uitgedaagd wordt en daardoor ook fouten zal maken.

De coach begeleidt op afstand en monitort de vooruitgang van de cliënt. 

De methode omvat:

 • een intakegesprek van 1 tot 1,5 uur: dit gebeurt op locatie, zoals bij u thuis;
 • vijf weken (of meer: dit wordt in overleg afgesproken) thuis trainen op pc of tablet met wekelijks evaluatiegesprekken met een coach (via Skype of Facetime);
 • de Cogmed coach houdt via internet elk detail van de training in de gaten om de cliënt zodoende bij te staan met adviezen op maat;
 • eindgesprek met de Cogmed coach: op locatie of via Skype/Facetime;
 • zes maanden na afronding van het programma vindt een follow up gesprek plaats om te kijken hoe het gaat en welke effecten de training heeft gehad voor de cliënt (resultaten worden namelijk 3 tot 6 maanden na training zichtbaar): op locatie of via Skype/Facetime;
 • verlenging van training is mogelijk.
Cogmed programma uitproberen

Wil je het Cogmed programma een keertje uitproberen? Dat kan: ga naar de site van Cogmed en klik bij het inlogscherm onderaan op: 'Probeer Cogmed'. 

Ga naar Cogmed

Prijzen
Benieuwd naar de kosten van een Cogmedtraining?

Bekijk kosten

 

 

 

 

Werkgeheugen checklist

Deze checklist, ontwikkeld door Pearson, kan ingezet worden als snelle indicatie van werkgeheugenproblemen. Vink hieronder de uitspraken aan die van toepassing zijn op het gedrag van het uw kind of van het kind in de klas. Na het aanvinken kan duidelijk worden of uw kind baat kan hebben bij de Cogmed training.

Werkgeheugen checklist

 • Heeft moeite met het onthouden van lange instructies (bijvoorbeeld de weg vragen).
 • Raakt snel afgeleid en kan zich moeilijk concentreren op een taak.
 • Heeft moeite met taken waarbij informatie tijdelijk opgeslagen moet worden, zoals hoofdrekenen.
 • Maakt meer fouten dan leeftijdsgenoten bij het haastig voltooien van een taak.
 • Raakt regelmatig de draad van een gesprek of verhaal kwijt (zowel bij luisteren als bij spreken).
 • Is snel onrustig of verveeld in situaties waarbij een goede concentratie van belang is.
 • Is vaak druk of hyperactief.
 • Is heel precies waardoor taken te lang duren.
 • Heeft moeite met het begrijpen van lange zinnen.
 • Is vaak aan het dagdromen op momenten dat luisteren/opletten wordt verwacht.

Vier of minder

Er lijkt geen sprake te zijn van werkgeheugenproblemen.

Twijfelt u hierover, neem dan contact op met Willemijn Sterke, gecertificeerd Cogmed coach.

Neem contact op

Vijf of meer

Mogelijk is er sprake van een werkgeheugenprobleem. Deze klachten kunnen afnemen door middel van de Cogmed Werkgeheugentraining.

Voor de mogelijkheden, neem contact op met Willemijn Sterke, gecertificeerd Cogmed coach.

Neem contact op

Prijzen Cogmed coaching

Cogmed coachingspakket
Intakegesprek, 5 coachingssessies via Skype/Facetime, eindgesprek en gesprek na 6 maanden
€110,00 (incl. 21% BTW)
per sessie

Prijzen Cogmed coaching

Extra coachingsessies
Bij aanpassing van het aantal oefenmomenten per week zijn meer coachingssessies nodig omdat de training dan langer dan vijf weken duurt.
€90,00 (incl. 21% BTW)
per extra sessie

Houd er rekening mee dat als uw kind de Cogmed training volgt, ook een flinke inzet van u als ouder wordt gevraagd. Voor kinderen en adolescenten is het van belang dat een ouder als Cogmed trainingshulp altijd aanwezig is als de training op de computer wordt uitgevoerd, maar ook bij de coachingsgesprekken.

 

De tijd die uw kind besteedt aan het trainen, is dus dezelfde tijd die u kwijt bent aan het ondersteunen van uw kind.